Ga naar Medipro

11 februari = 112-dag! ☎

5 dingen om te weten over de noodcentrale 112! ☎

Wanneer moet je juist 112 bellen? En kan dat enkel in België of over heel Europa? En wat moet je zeggen? Dit moet je weten over het noodnummer 112.

Geen beltegoed? GEEN PROBLEEM! 

Bellen naar de noodcentrale 112 is altijd gratis.

Er is een speciale 112-app

Het belangrijkste voordeel van de app 112 BE is dat je de noodnummers niet moet onthouden en je deze dus ook niet kan vergeten als je in paniek bent. Je klikt gewoon op het icoontje van brandweer, ambulance of politie afhankelijk van welke hulp je nodig hebt. Natuurlijk blijven de noodcentrales ook bereikbaar via vaste telefoon en GSM.

De noodcentrale ziet je locatie als je belt

De noodcentrales kunnen je dankzij deze app makkelijker terugvinden. Op een afgelegen plaats, in het midden van een bos of een ingewikkeld netwerk van autostrades kan je vaak zelf niet meteen doorgeven waar je bent. De app stuurt je positie naar de noodcentrale zodra je belt en stuurt daarna elke 30 seconden een update van je positie. De app kan zo een kostbare tijdswinst opleveren. Heb je de noodcentrales gebeld en reageer je daarna niet meer, laten de noodcentrales je smartphone rinkelen zodat de hulpdiensten je makkelijker kunnen terugvinden en helpen.

De app 112 BE is een belangrijk hulpmiddel om de locatie te bepalen maar de operator zal steeds de locatie verifiëren. Het is namelijk mogelijk dat iemand vanop een andere locatie belt om een noodgeval te melden (bijvoorbeeld een zoon of dochter die belt voor zijn of haar moeder die op een andere plaats woont en die hem/haar heeft laten weten dat ze onwel is). Wees dus niet verwonderd als de operator je vraagt om het adres dat hij op zijn scherm ziet te bevestigen als de plaats waarnaar de hulpdiensten zich moeten begeven.

Het noodnummer 112 is bereikbaar in bijna heel Europa

De Raad van de Europese Unie heeft de beslissing genomen om het noodnummer 112 in te voeren, zodat mensen die in Europa reizen niet alle lokale noodnummers moeten kennen. Het noodnummer 112 is makkelijk te onthouden en is bovendien het enige noodnummer dat je moet onthouden in Europa. Dit is belangrijk omdat mensen die een noodgeval meemaken gestresseerd of zelfs in paniek kunnen zijn.

Zet je telefoon op luidspreker 

In een noodsituatie is 112 bellen vaak één van de eerste dingen die je doet. Maar als je daarna een slachtoffer wilt gaan helpen, wil je je handen vrij hebben. Zet daarom je telefoon op luidspreker. Dan kun jij hulp verlenen terwijl een medewerker van de noodcentrale je instructies geeft.

https://www.112.be/nl/app